Nostaljik Bir Şehir Deneyimi: Mezat Kültürü

Balat sokaklarında dolaşırken bazı dükkanlarından önündeki yoğunluğu merak edip yaklaştığınızda çoğu zaman aynı şeyle karşılaşırsınız: Mezat satışları. Bu satışlarda karşınıza neyin çıkacağı da belli olmuyor. Eve bazen çok uygun fiyatlara aldığınız muhteşem bir vintage ceketle, bazen tam da yazın ihtiyacınız olan deniz gözlüğüyle dönebiliyorsunuz! Eski kasetler, antika kutular, elektronikler, kategorize etmenin imkanı yok. Hiçbir şey almasanız bile açık arttırma usulü ile yapılan bu mezat satışları, eşsiz bir şehir deneyimi sunuyor.

Mezat satışı, müzayede ile aynı şekilde, alıcıların bir eşyanın başlangıç fiyatı üzerine arttırarak, en yüksek fiyatı verdiğinde o eşyaya sahip olduğu alışveriş biçimi diyebiliriz. Dünyanın birçok yerinde karşılığı olan bu kültüre ilişkin en popüler etkinlik de, sanat eseri ve antika satışlarının yapıldığı Londra’daki Sotheby’s. Her yıl koleksiyoner ve antika meraklılarının akın ettiği etkinlikte milyonlarca dolara sahibini bulan eşyalar, Balat mezatlarında yerini bir öğle yemeği fiyatına sahip olduğunuz şahane bir vazoya bırakabiliyor!

Az önce de bahsettiğimiz gibi, Balat sokaklarında dolaşırken her an bir mezat satışı ile karşılaşabilirsiniz. Eğer çekişmeli bir satışa, üst üste verilen tekliflere denk gelirseniz mutlaka izleyin, çok eğlenceli ve öğretici olabilir. Çünkü mezatlarda istediğiniz eşyayı çok uygun fiyatlara alabilmek kadar mütemadiyen süren arttırmalar sonucunda biraz yüksek meblağlar ödeyip almak da mümkün.

Bir mezat satışında öncelikle kendinizi çok ucuz olduğunu düşünerek birçok şeyi almaya çalışmaktan alıkoymanızı öneririz! Evinizi bir süre sonra neden aldığınızı sorgulayacağınız eşyalarla doldurmaktansa, daima ihtiyacınız olan bir şeyi satın almalısınız. Eğer kendinizi büyük bir çekişme içinde bulursanız da gerektiği noktada durmayı bilmek gerek!

Aslında mutlaka bir şey almanıza da gerek yok. Mezatlardaki eşyaları incelemenin, satışları izlemenin en keyifli taraflarından biri de nostaljik atmosferin ve eşyaların sizi çocukluğunuza götürmesi, anılarınızı canlandırması. İstanbul’da Balat’ta birçok mezat yan yana sıralanmış, hepsini aynı gün gezmek mümkün. Fakat sadece burası değil, şehrin birçok yerinde popüler mezatlar bulabilirsiniz. Örneğin İstiklal Caddesi’ne açılan Hazzopulo Pasajı’nda SalıPerşembe ve Cumartesi günleri mezat satışları düzenleniyor. Her Cuma ve Pazar günü Bakırköy’deki Mamati Koleksiyon Mezatı’nda her çeşit efemera, obje, tablo eseri meraklısı ile buluşuyor. Kadıköy’deki Moda Mübadele Pasajı’nda ise çeşit çeşit kitap, kartpostal, fotoğraf bulmak mümkün. Şehrin bu köklü satış kültürünü mutlaka deneyimlemelisiniz!